Pasningsvejledning

Vigtig info før man køber pindsvin.     

Værd at vide om pindsvin:

Hvilket pindsvin skal man vælge.

Hvis man er førstegangs ejer af et pindsvin, er det bedste at købe en unge, da de er så langt lettere at arbejde med, end en voksen, som måske er blevet forsømt og derfor ikke længere er tam i samme stil, som en unge der er nysgerig og åben for nye indtryk. Dermed ikke sagt, at man ikke kan få en super dejlig pind fordi man køber en voksen.. man skal bare ikke starte ud med at købe en sådan en, da det hurtigt bliver for stor en mundfuld, pga manglede erfaring og håndtering.

 

Alder på et pindsvin:  

De fleste pindsin bliver mellem 4-6 år, dog må man ikke forvente de blir meget ældre en 4 år.

 

Håndtering:     

Mange spørger, "hvor længe skal man have sit pindsvin oppe hver dag".. tjaaaa, hvis det er en voksen du har købt dig og den ikke er tam, så vil jeg sige hver dag.. og gerne 30 min til 1 time som minimum.

Er det en unge, kan man slet ikke lade være med at tage dem op. Hehe.. men et pindsvin man har haft fra unge og er tam… sker der altså ikke noget ved at springe en dag over i ny og næ og hvor lang tid du skal ha den oppe, er op til dig selv og din pind.

Nogen gange kan pinden hygge med, under en hel film. Andre gange har den krudt i rumpen og vil hellere ned og løbe lidt på gulvet eller i løbegård.

Hvis man vælger at lade sit pindsvin løbe rundt på gulvet, hvilket de vil elske dig for.. så husk, at være opmærksom på, om der er fodkoldt og tjek dit pindsvin efter endt leg.. om den har fået viklet ting om benene. Dette kan blive skæbnesvangeret for dem, da de har utroligt tynde ben. Ryger blodforsyningen, er der en stor chance for, at benet ryger.

 

Pindsvin stikker… pudsigt ik men som udgangspunkt stritter de kun med piggene når de er sure, morgensure, bange, eller utrykke.

Mange gange når du tager et pindsvin op, vil de brumme og stritte med piggene. Men hvis du blot holder den hånd vandret nede ved bunden af buret helt henne hvor dens hoved burde være og holder hånden stille.. så vil du opleve at 80% af pindsvinene er nysgerige og vil titte frem for at snuse til din hånd. Når den først har snuset og godkendt dig, kan du stille og roligt rykke hånden hen til siden af pindsvinet og møve 2-3 fingre ind under maven og løfte den op til dig. Hvorimod hvis du bare stikker lappen ned og kæler den over ryggen, vil du opleve, at den ruller sig sammen fordi den tror det er et angreb. Altid vise dit pindsvin din hånd inden du begynder at nusse med den. Altid lade den snuse til dig.. og så vil du opleve det skønne ved at have en sådan dejlig lille pind.

 

Personlighed:

Du finder hurtigt ud af, at de har en ret stor personlighed.. hehe.. nogen er morgen sure.. andre springer nærmest op på din arm når de vågner.. nogen drøner rundt og har ikke tid til nusseri.. andre elsker at slappe af og hygge til tv.. nogen pindsvin elsker at kravle ind i dit hår og lægge sig til ro bag din nakke.. andre vil hellere på opdagelse bag sofapuderne..

 

BUR:

Så  stort som muligt.   skal man vel sige. Hehe. Men som MINIMUM syntes jeg det skal være 100 x 50 cm. gerne størrere.. men anbefaler man vælger et 120x60cm de sidste 20 cm fylder ikke meget i et hjem.. men betyder MEGET for en lille pind. De behøver ikke så meget i højden, da de jo ikke er de store klatredyr og heller ikke i sig selv er ret høje.

Hjulet:    SKAL være på minimum 28 cm i diameter og er et must for et pindsvin.

Den er ret aktiv i sit hjul.. nogen har sat triptæller på hjulet for på den måde at kunne se om deres pindsvin pludselig bliver mindre aktiv og derved måske kan komme sygdom i forekøbet.

 

SYGDOM: 

Pindsvin kan som mange andre dyr godt blive syge.. de er gode til at skjule hvis de har ondt… og derfor vigitgt at du registrere, hvordan dit pindsvin opfører sig i hverdagen, så du kan se forskellen, hvis der pludselig er noget anderledes. Der er ikke så mange dygtige dyrelæger med erfaring inden for pindsvin, derfor er det en god ide, at finde en dyrelæge allerede inden du anskaffer dig en pind. Grøn  afføring er et typisk tegn på sygdom.. søg dyrelæge.

De tåler ikke træk og hvis du oplever din pind begynder at smånyse risikere du, at den reder sig en lungebetændelse.

En anden ting der er godt, at være opmærksom på er, hvis den taber pigge. Det er et typisk tegn på mider, som er en alm “sygdom” hos dem. Behandles let med stronghold som er på resept. Dyrlæge Dan fra Frihedens Dyreklinik i Hvidovre er absolut den dygtigste dyrelæge til pindsvin på sjælland.

 

VINTERHI:  

 NEJ TAK, det er et dyr fra Afrika og de går ikke i hi. De er aktive året rundt, fra solnedgang til solopgang.

Hvis du pludselig bemærker, at din pind sover mere.. spiser mindre.. ikke bruger hjulet.. så kan det skyldes, at den er ved at forsøge at gå i hi… OG DET VIL VI IKKE HAVE, da dens organger så lukker ned og den ganske simpelt hen dør. Så oplever du en lidt stiv gang og mindre aktivitet, så mærk den på maven,om den er kold. Er den det, så er det bare om at få den vamet op igen. Hvis man opdager det i tide, kan man tit afhjælpe det ved at lægge den på ens brystkasse og en dyne over.. så går der en times tid og så liver den op igen. Fornemmer man, at ens pind har det for koldt eller er man bange for om man kan holde temp. så køb enten en varmemåtte eller en keramisk varmelampe.. (ikke en af dem med rødt lys).

Temp. som de trives godt i er mellem 22-og 27 grader.

 

Legesyge: 

Yep.. pindsvin kan godt lide at have bolde, tuneller, små stofposer med foreks. Baldrian, Catnip eller Mint i.. ting de kan kravle op på og under. En simpel tolietrulle kan være til stor glæde for en pind. Blot lige klip den op hele vejen igennem så den ikke sidder fast i den.   

Mange Pindsvin har også glæde af intiligens legetøj, såsom bolde der skal rulles for at der kommer lækkerrier ud.. eller ting, hvor de skal åbne en låge for at finde noget guf..

 

Sandbad:

JUBIIIII pindsvin ELSKER sandbad.. Chinchillasand.. De bliver superivrige. Så meget, at de nogen gange slet ikke når op i sandbadet, før de begynder at kaste sig ned på siden.   virkelig et syn for guder og  super underholdning.

Man skal dog vide at, hvis du har sandbad stående fast i buret, vil de tisse og prutte i det.. og så får de tør hud, og det vil vi jo ik have. Så tilbyd sandbad nogle gange om ugen, det vil de elske.. og de renser jo faktisk deres pigge når de tager sandbad.   

 

Soveplads:

Soveposer, træhuse, broer, plastbøtter på hoved.. et stykke fleece . Mulighederne er mange. Hvis man blot sørger for, at give sin pind nogle valgmuligheder.. dvs. feks. 2 forskelige slags huler.. så vælger den selv, hvad den bedst kan lide. Og de HAR en helt klar mening om, hvad de kan li og ik kan li.

 

Ting de IKKE kan tåle:

Se under INFORMATION.

Har lavet en liste over ting de ikke kan tåle og ting de kan tåle.

 

Jubii endlig... med hjem:

Når man får sin lille pind med hjem, skal man huske et par ting.

En opdrætter har som regl ikke meget mere end 5 uger til rigtig, at arbejde med dem herhjemme. Og i denne periode indgår også en gang quilling. (pig skifte) så man må ikke tro man får et super tamt dyr med hjem der følger en.. for det gør man ikke.

Når man får en lille ny baby med hjem, skal man være klar over, at arbejdet nu ligger hos jer og at det er en baby pind, som er bange, pga nye omgivelser, lyde og lugte OG helt alene. Det er en stor mundfuld for sådan en lille en. Oveni passer det tit med, at de går i quil omkring 7-9 ugers perioden og mange er ømme, så tit viser de sig ikke fra deres bedste side. Tillid er noget man skal gøre sig fortjent til hos pindsvin. Så tålmodighed. Men de er super nysgerrige og ret tillidsfulde, så med lidt tid og tålmodighed er de nogle skønne kæledyr/hobbydyr.

 

FODER-- Kattetørfoder:

De spiser som grundfoder tørfoder (kattemad) prøv så vidt muligt at ramme 35% protien og max 12% fedt.

De er insekt spisende dyr og har derfor behov for, at få insekter ind i mellem. Gerne 3-4 gange om ugen. Det kan være alt fra melorme til kakkelakker eller rosenbillelaver og grashopper.. gerne varieret. Dog skal man kun fodre med købeinsekter og ikke dem fra haven, da disse kan være fyldt med gift og parasitter og det vil vi ikke have vores pinde får veellll..

Du kan sagtens bruge 3 forskellige slags foder (det gør de fleste faktisk).. så har du et grundfoder foreks. Optima nova light (den er godt fedtfattig) og så tilføjer du et produkt af høj kvalitet foreks. Aplaws m. kylling eller and. (DE SPISER IKKE FISK). og regn ud, alt efter hvor mange procent du bruger af hver og dividere ud. Og så skal du helst ramme omkring de 35% protien og max 12-15 % fedt.

Når i kikker på, hvad foderet indeholder, så prøv at kikke efter det med meget kylling i.. % og uden korn. De kan ikke optage korn, så det er spildfoder.

Er  din pind for tynd, kan du tilføje noget babyfoder til katte med kylling.. og omvendt.. er den for tyk.. så giv den lidt mere light foder med mindre fedt.. og lidt mindre af det fede..

Gennemsnitsvægt for et pindsvin svinger mellem 300-600 gram.

Vælger du at du vil have et kuld unger på din pind, skal du være obs på, at gøre dette i alderen 6-11 mrd. Det er det vindue der anbefales, at få parret sin pind første gang.

Når en pind har rundet 1 år, stiger risikoen for, at noget går galt.. som indre blødninger, dødfødte unger. Osv.

 

Forskel i temperament ?

Naaaaa..... der er ikke nogen forskel i temperament, om det er en pige eller en dreng.

Nogen mener, at albinoer har tendens til at være agresive. Min erfaring viser mig, at albinoer er de mest blide og kontaktsøgende. Så vil våge og påstå, at det er en skrøne hvad pindsvin angår i alt fald.

 

Bunddække i buret:

INGEN SPÅNER ... spåner gir splinter.. og igen.. de har seriøst små tynde ben.. og kan få fatale konsekvenser. Brug hellere Boxo, Carefresh, XXL Bøgefliss., Hemp, eller Fleecetæpper.

Af disse må jeg nok indrømme, at jeg har mine egne faroritter.. har prøvet med hemp.. men puuuuhhhh syntes godt nok det sviner.. og hænger fast i alt. Fleece syntes jeg skal skiftes for tit for ikke at lugte.. men flot ser det ud.. nok lettere når man kun har en enkelt eller 2  og ikke 18 som jeg.  

Boxo funger fint hos mig.. og hos de renlige pindsvin holder det ret længe i buret.    Og det virker dejligt blødt.. og lunt.. og de kan rigtig putte sig og lave huler i det.

Dette kan holde i ca. 1 mrd. før det skal skfites. Jeg tager dog klatter en gang om ugen og et par gange om ugen fjerner jeg klatter i ”kattebakken”.

Hjulet vasker jeg efter behov. Hos nogen er det et must at vaske HVER dag.. suuuk.. andre sviner ikke hjulet helt så meget og her vasker jeg dem blot 2-3 gange om ugen.

Der er garenteret 100 ting jeg har glemt at nævne.. men så håber jeg i smider en mail  om spørgsmået.. eller spørg mig på Facebook via messenger, så skal jeg prøve at besvare så godt jeg kan.

 

Håber i har nydt min lille fortælling, om mine erfaringer fra mit eget lille hyggeopdræt.

I er altid velkommende til at spørge om råd.

Og husk vi sælger stort set alt udstyr. Er der noget du savner på webshoppen, så spørg efter det og så finder vi ud af, om det er noget vi kan skaffe hjem.

 

Lotte@lyl-hedgehog.dk